7 mýtů o solární plachtě a solárním ohřevu bazénů

Co Vám prodejci bazénového příslušenství neřekli?

Mýtus 1.: Černá plachta je nejlepší na ohřev bazénu.

NE. Když vám do oken svítí slunce, je v místnosti horko. Pokud zatáhnete černý závěs, v místnosti bude chladno, pouze závěs bude horký! Stejné je to s bazénem.
Aby se voda v bazénu ohřívala, musíte do ní slunce pustit. Solární plachta by měla být průhledná, nejlépe čirá, aby slunce ohřívalo vodu až na dno a ne pouze černou plachtu na hladině.
Proto jsme v roce 2013 vyvinuli průhlednou solární plachtu CorniSun, která ohřeje Váš bazén rychle a účinně, udrží ho déle teplý a bude Vám dlouho sloužit.

Viz video (3 min.)


Mýtus 2.: Solární bublinková plachta násobí sluneční záření a využívá ho k ohřevu bazénu.

NE. Samotná solární plachta vodu v bazénu neohřívá. Pokud je průhledná, pouští slunce do vody a to ji ohřívá (viz Mýtus 1). Kdybyste na hladinu položili transparentní igelit, princip by byl stejný, jen by se neudržel na hladině a potopil by se.

Rozměry a ceny solární plachty Cornisun >>>

Mýtus 3.: Bublinky na plachtě vytvářejí lupu a tím se zlepšuje a zrychluje ohřev vody.

NE. Bublinky jsou na plachtě pouze z toho důvodu, aby plavala na hladině. Je jedno, jestli jsou malé nebo velké. Navíc, pokud je plachta modrá nebo černá, slunce se dovnitř bublin vůbec nedostane!

Viz video (1:30 min.)


Mýtus 4.: Čím silnější plachta, tím lepší.

NE. Všechny bublinkové plachty jsou vyrobeny z polyethylenu, který na slunci křehne a praská. Pokud plachta neobsahuje přísadu proti UV záření, může být silná i 1000 mikronů, stejně bude praskat. Solární plachta Cornisun je zpevněná nylonem a obsahuje UV přísadu, která křehnutí zabraňuje. Má proto vyšší pevnost a trvanlivost než běžné plachty, při zachování ohebnosti a nízké hmotnosti.

Mýtus 5.: Solární plachta musí být jednodílná a pokrývat 100% hladiny bazénu.

NE.  Solární plachta by měla pokrývat alespoň 90 % bazénu. Může být i z několika kusů, pruhů nebo kruhů. Zjednodušuje to manipulaci a menší kusy vyndá z bazénu i dítě. Zároveň pokud dítě spadne mezi menší části, plachta se rozestoupí a dítě se dostane nad hladinu. Pokud spadne pod jednodílnou....

Viz video (1:40 min.)


Mýtus 6.: Zastřešení bazénu zamezuje ochlazování vody.

NE. I pod zastřešením se voda odpařuje a tím ochlazuje (odpar vody z bazénu 8 x 4 m je 150 l vody za den). Proto i tam je nutné používat bublinkovou plachtu. Voda se ochladí za noc o 2 - 3 °C a to i pod zastřešením. Pokud použijete i pod zastřešením solární plachtu na hladině, omezíte ochlazení na 0,5 - 1 °C. Nemusíte vodu tolik dohřívat a šetříte peníze.

Viz video (1:50 min.)


Mýtus 7.: Pokud používám k ohřevu solární panely, není nutné používat bublinkovou plachtu.

NE. Je to stejné, jako kdybyste v zimě doma topili a měli přitom otevřená okna. 70 % tepla, které dodáte do vody ohřevem, okamžitě odchází hladinou pryč. Pokud zakryjete bazén bublinkovou plachtou, ušetříte minimálně 50% nákladů na ohřev vody.
U velkých bazénů mohou být úspory až několik set tisíc korun ročně!

Přečtěte si také: Recenze našich zákazníků >>>

CENY SOLÁRNÍ PLACHTY CORNISUN NAJDETE ZDE >>>