Novinky a články o solární plachtě Cornisun

Solární plachta Cornisun se používá pro rychlý, účinný a levný ohřev vody v bazénu a vířivce. Přečtěte si rady, recenze, testy a odpovědi na Vaše dotazy, týkající se solárního ohřevu vody a využití solární plachty.

7 mýtů o solární plachtě a solárním ohřevu bazénů

Co Vám prodejci bazénového příslušenství neřekli?

Mýtus 1.: Černá plachta je nejlepší na ohřev bazénu.

NE. Když vám do oken svítí slunce, je v místnosti horko. Pokud zatáhnete černý závěs, v místnosti bude chladno, pouze závěs bude horký! Stejné je to s bazénem.
Aby se voda v bazénu ohřívala, musíte do ní slunce pustit. Solární plachta by měla být průhledná, nejlépe čirá, aby slunce ohřívalo vodu až na dno a ne pouze černou plachtu na hladině.
Proto jsme v roce 2013 vyvinuli průhlednou solární plachtu CorniSun, která ohřeje Váš bazén rychle a účinně, udrží ho déle teplý a bude Vám dlouho sloužit.

Viz video (3 min.)


Mýtus 2.: Solární bublinková plachta násobí sluneční záření a využívá ho k ohřevu bazénu.

NE. Samotná solární plachta vodu v bazénu neohřívá. Pokud je průhledná, pouští slunce do vody a to ji ohřívá (viz Mýtus 1). Kdybyste na hladinu položili transparentní igelit, princip by byl stejný, jen by se neudržel na hladině a potopil by se.

Rozměry a ceny solární plachty Cornisun >>>

Mýtus 3.: Bublinky na plachtě vytvářejí lupu a tím se zlepšuje a zrychluje ohřev vody.

NE. Bublinky jsou na plachtě pouze z toho důvodu, aby plavala na hladině. Je jedno, jestli jsou malé nebo velké. Navíc, pokud je plachta modrá nebo černá, slunce se dovnitř bublin vůbec nedostane!

Viz video (1:30 min.)


Mýtus 4.: Čím silnější plachta, tím lepší.

NE. Všechny bublinkové plachty jsou vyrobeny z polyethylenu, který na slunci křehne a praská. Pokud plachta neobsahuje přísadu proti UV záření, může být silná i 1000 mikronů, stejně bude praskat. Solární plachta Cornisun je zpevněná nylonem a obsahuje UV přísadu, která křehnutí zabraňuje. Má proto vyšší pevnost a trvanlivost než běžné plachty, při zachování ohebnosti a nízké hmotnosti.

Mýtus 5.: Solární plachta musí být jednodílná a pokrývat 100% hladiny bazénu.

NE.  Solární plachta by měla pokrývat alespoň 90 % bazénu. Může být i z několika kusů, pruhů nebo kruhů. Zjednodušuje to manipulaci a menší kusy vyndá z bazénu i dítě. Zároveň pokud dítě spadne mezi menší části, plachta se rozestoupí a dítě se dostane nad hladinu. Pokud spadne pod jednodílnou....

Viz video (1:40 min.)


Mýtus 6.: Zastřešení bazénu zamezuje ochlazování vody.

NE. I pod zastřešením se voda odpařuje a tím ochlazuje (odpar vody z bazénu 8 x 4 m je 150 l vody za den). Proto i tam je nutné používat bublinkovou plachtu. Voda se ochladí za noc o 2 - 3 °C a to i pod zastřešením. Pokud použijete i pod zastřešením solární plachtu na hladině, omezíte ochlazení na 0,5 - 1 °C. Nemusíte vodu tolik dohřívat a šetříte peníze.

Viz video (1:50 min.)


Mýtus 7.: Pokud používám k ohřevu solární panely, není nutné používat bublinkovou plachtu.

NE. Je to stejné, jako kdybyste v zimě doma topili a měli přitom otevřená okna. 70 % tepla, které dodáte do vody ohřevem, okamžitě odchází hladinou pryč. Pokud zakryjete bazén bublinkovou plachtou, ušetříte minimálně 50% nákladů na ohřev vody.
U velkých bazénů mohou být úspory až několik set tisíc korun ročně!

Přečtěte si také: Recenze našich zákazníků >>>

CENY SOLÁRNÍ PLACHTY CORNISUN NAJDETE ZDE >>>


Ochlazuje se vám voda v bazénu? Zabraňte tomu a navíc ji levně ohřejte.

Přišla svatá Anna, začala chladna z rána a rychle se Vám ochlazuje voda v bazénu? 

Jak tomu zabránit, ohřát levně vodu pomocí slunce a ještě si užít po zbytek léta teplý bazén?

Malý příklad : termoska má vakuově izolované stěny. Čaj v ní díky tomu vydrží teplý celý den. Pokud ji ale necháte otevřenou, během pár minut je čaj studený. Jak je to možné?
Voda se začala odpařovat a tím výrazně ochlazovat. I když jsou stěny a dno vakuované.

Takže!
Pokud nemáte zakrytou hladinu (je jedno jestli na vířivce nebo v bazénu), voda se velmi rychle ochlazuje (o 4 - 5 C za noc!, vířivka ještě víc). A můžete mít kolem bazénu i pod ním, třeba půl metru polystyrenu. A to platí i pro zastřešené bazény.

Když těch 5 °C budete chtít dohřát zpátky, bude to tepelnému čerpadlu o příkonu 3 kW ( běžné čerpadlo pro bazén kruh 460 cm, nebo 3 x 5 m), trvat minimálně dva dny, což vás bude stát zhruba: 3 kW x 40 hodin x 5 Kč = 600 Kč. Za měsíc to je 9.000 Kč.

Chcete mít teplou vodu v bazénu i po chladné noci? Zakryjte hladinu vířivky a bazénu průhlednou solární plachtou CorniSun.

solární plachta Cornisun 3 x 7 m

Solární plachta Cornisun na hladině vody bude plnit tři funkce:

První funkce - je transparentní a proto skrz ní slunce svítí až na dno vířivky i bazénu a účinně a rychle ohřívá vodu. Voda tak v létě, díky ohřevu sluncem, dosahuje 30 - 33 °C a vy ji nemusíte tolik dohřívat = úspora.

Druhá funkce - voda se ochlazuje odpařováním až ze 70%. Když zakryjete hladinu průhlednou solární plachtou, nebude se tolik ochlazovat, vydrží déle teplá a nemusíte ji tolik dohřívat. Když budete vířivku používat několikrát během dne, zakrývejte ji, v době kdy nejste ve vodě, solární plachtou. Hodit ji na hladinu je otázka dvou vteřin. Voda zůstane teplá a nemusíte ji tolik dohřívat = úspora.

Třetí funkce - spolu s vodou se odpařuje také chlor a prostředky pro údržbu vody. Zakrytím hladiny solární plachtou, omezíte jejich odpar a snížíte nutnost doplňování chemie = úspora.

Zjistit cenu, případně objednat solární plachtu můžete zde >>>

SOLÁRNÍ PLACHTA CORNISUN - VLASTNOSTI A JEJÍ VÝHODYVířivka spotřeba energie solární plachta Cornisun

• vyrábí se v ČR, na jediné lince v Evropě, která vyrábí vícevrstvé, bublinkové plachty s nylonem, zabraňující úniku vzduchu z bublinek
• je průhledná transparentní, propouští sluneční záření až na dno bazénu a tím se ohřívá celý bazén najednou o 2 - 4 °C za den
neprůhledné, modré nebo černé bublinkové fólie ohřívají pouze vrstvu vody, která je s nimi v přímém kontaktu (viz obrázek vpravo)
• je vyztužená nylonem, nylon zvyšuje její pevnost a trvanlivost
• má UV ochranu na 24 měsíců (neztratí své vlastnosti minimálně 4 roky)
běžné modré bublinkové fólie na bazény UV ochranu nemají, proto křehnou a praskají
• průměr jednotlivých bublinek je 10 mm, plachta dokonale přilne k hladině a neodvane ji vítr
• celková síla stěn plachty je 200 μm (mikronů), vyztužení nylonem však zvyšuje její pevnost a odolnost proti poškození.

 Více o solární plachtě CorniSun s nylonem najdete zde >>

Solarni ohrev bazenu CorniSun solarni plachty srovnaniPrincip ohřevu bazénu a vířivky pomocí solární plachty Cornisun

U bazénů a vířivek je solární plachta CorniSun využívána pro pasívní (bez spotřeby energie) solární ohřev vody. Prostupem slunečního záření skrz plachtu se voda ohřívá až ke dnu.Použitím solární plachty CorniSun tak vytvoříte solární panel přímo z Vašeho bazénu.

U zastřešených bazénů je solární plachta CorniSun využívána jako významný spořič energie při ohřevu vody. Díky snížení odpařování spoří také vodu a chemické prostředky na její úpravu. Víte, že se z bazénu o rozměru 6x3 m denně odpaří minimálně 80 litrů vody? Zároveň plachta snižuje náklady na klimatizaci a odvětrávání okolních prostor bazénu.

VÝHODY POUŽITÍ SOLÁRNÍ PLACHTY CORNISUN:

- účinný solární ohřev vody venkovních bazénů a vířivek během dne
- zabraňuje tepelným ztrátám během noci
- redukuje odpařování vody a chemických prostředků použitých k údržbě vody
- jednoduchá manipulace jednou osobou
- odolné proti soli i chloru
- použitý materiál s nylonem zaručuje dlouhou životnost

VÍCE INFORMACÍ O SOLÁRNÍ PLACHTĚ CORNISUN ZÍSKÁTE ZDE >>>

nebo zavolejte: 774 376 464


Vířivka a spotřeba energie na ohřev vody.

Koupili jste si vířivku a rádi byste věděli, jaké budou náklady na ohřev vody?

solarni plachta na virivku 1,5 mOhřev vody je vždy náročný na spotřebu energie. Pokud k němu ale využijete slunce, můžete si tyto náklady hodně snížit. Jak?

Většina běžných vířivek má příkon ohřevu 2000 W, ty větší mohou mít až 5000 W. To znamená, že za každou hodinu ohřevu, spotřebuje 2 - 5 kW elektrické energie.
Za 8 hodin ohřevu, který je běžně potřebný pro zahřátí vody z 20°C na teplotu 37 - 39 °C, zaplatíte při běžném tarifu 5 Kč za kW, to je 80 - 200 Kč denně!

Pokud se víříte v létě každý den, může to být za 3 měsíce 7200 až 18000 Kč.

Čím je počáteční teplota vody nižší, zejména v chladnějších dnech nebo v zimě, tím je ohřev vody na provozní teplotu delší a dražší.

A další, velmi důležitá věc. Pokud nemáte zakrytou hladinu, voda se velmi rychle ochlazuje. Víte to sami u čaje, když ho necháte 15 minut stát.

vířívka solarni plachta cornisunCCHCETE UŠETŘIT? Ohřejte vodu ve vířivce zdarma a bez nutnosti spotřeby elektřiny.
Zakryjte hladinu vířivky průhlednou solární plachtou CorniSun.

Solární plachta Cornisun na hladině vody plní tři funkce:

První funkce - je transparentní a proto skrz ní slunce svítí až na dno vířivky a účinně a rychle ohřívá vodu. Voda tak v létě díky ohřevu sluncem dosahuje 30 - 33 °C a vy ji nemusíte tolik dohřívat.

Druhá funkce - voda se ochlazuje odpařováním až ze 70%. Když zakryjete hladinu průhlednou solární plachtou, nebude se tolik ochlazovat, vydrží déle teplá a nemusíte ji tolik dohřívat. Když budete vířivku používat několikrát během dne, zakrývejte ji, v době kdy nejste ve vodě, solární plachtou. Hodit ji na hladinu je otázka dvou vteřin. Voda zůstane teplá a nemusíte ji tolik dohřívat.

Nevěříte? Termoska má vakuově izolované stěny. Čaj v ní díky tomu vydrží teplý celý den. Pokud ji ale necháte otevřenou, během pár minut je čaj studený. Jak je to možné? Voda se začala odpařovat a tím výrazně ochlazovat. I když jsou stěny i dno vakuované.

Třetí funkce - spolu s vodou se odpařuje také chlor a prostředky pro údržbu vody. Zakrytím hladiny solární plachtou omezíte jejich odpar a snížíte nutnost jejich doplňování.

Zjistit cenu, případně objednat solární plachtu na vířivku můžete zde >>>

Pokud nenajdete rozměr hladiny Vaší vířivky, uděláme Vám plachtu na míru!
Volejte tel.: 774 376 474

SOLÁRNÍ PLACHTA CORNISUN - VLASTNOSTI A JEJÍ VÝHODYVířivka spotřeba energie solární plachta Cornisun

• vyrábí se v ČR, na jediné lince v Evropě, která vyrábí vícevrstvé, bublinkové plachty s nylonem, zabraňující úniku vzduchu z bublinek
• je průhledná transparentní, propouští sluneční záření až na dno bazénu a tím se ohřívá celý bazén najednou o 2 - 4 °C za den
neprůhledné, modré nebo černé bublinkové fólie ohřívají pouze vrstvu vody, která je s nimi v přímém kontaktu (viz obrázek vpravo)
• je vyztužená nylonem, nylon zvyšuje její pevnost a trvanlivost
• má UV ochranu na 24 měsíců (neztratí své vlastnosti minimálně 4 roky) 
běžné modré bublinkové fólie na bazény UV ochranu nemají, proto křehnou a praskají
• průměr jednotlivých bublinek je 10 mm, plachta dokonale přilne k hladině a neodvane ji vítr 
• celková síla stěn plachty je 200 μm (mikronů), vyztužení nylonem však zvyšuje její pevnost a odolnost proti poškození 

 Více o solární plachtě CorniSun s nylonem najdete zde >>

Solarni ohrev bazenu CorniSun solarni plachty srovnani

Princip ohřevu bazénu a vířivky pomocí solární plachty Cornisun

U bazénů a vířivek je solární plachta CorniSun využívána pro pasívní (bez spotřeby energie) solární ohřev vody. Prostupem slunečního záření skrz plachtu se voda ohřívá až ke dnu. Použitím solární plachty CorniSun tak vytvoříte solární panel přímo z Vašeho bazénu. 

U zastřešených bazénů je solární plachta CorniSun využívána jako významný spořič energie při ohřevu vody. Díky snížení odpařování spoří také vodu a chemické prostředky na její úpravu. Víte, že se z bazénu o rozměru 6x3 m denně odpaří minimálně 80 litrů vody? Zároveň plachta snižuje náklady na klimatizaci a odvětrávání okolních prostor bazénu.

VÝHODY POUŽITÍ SOLÁRNÍ PLACHTY CORNISUN:

- účinný solární ohřev vody venkovních bazénů a vířivek během dne
- zabraňuje tepelným ztrátám během noci
- redukuje odpařování vody a chemických prostředků použitých k údržbě vody
- jednoduchá manipulace jednou osobou
- odolné proti soli i chloru
- použitý materiál s nylonem zaručuje dlouhou životnost

VÍCE INFORMACÍ O SOLÁRNÍ PLACHTĚ CORNISUN ZÍSKÁTE ZDE >>>

nebo zavolejte: 774 376 464


Úspora energie při ohřevu bazénu. Jak snížit náklady na provoz veřejného bazénu.

Trápí vás vysoké náklady na ohřev vody v bazénu? Zajímá vás, proč se voda stále ochlazuje a jak tomu zabránit?

Voda k tomu, aby se mohla odpařit, spotřebuje obrovské množství energie. Tuto energii získává z tepla, které je v ní nashromážděné a které do ní dodáváte ohřevem.

Pokud Vás zajímá, jak mizí z vašeho bazénu peníze, zkuste malý pokus, který je popsaný také ve videu níže:
Do dvou stejných hrnků nalijte horkou vodu a na hladinu jednoho položte kroužek z igelitu. Může být větší, aby se nepotápěl.
Po půlhodině si sáhněte do obou hrnků. V tom, který nebyl zakrytý, bude voda studená. V zakrytém bude stále teplá.
Tak utíkají Vaše peníze z bazénu!

Jak zabránit ochlazování vody?
Zakryjte mimo provozní hodiny hladinu bazénu solární bublinkovou plachtou Cornisun.

Viz video (1:50 min.)

Odpařování vody, rovná se ochlazování bazénu.

Pokud se z bazénu odpaří 1 litr vody, sníží se teplota 540 litrů vody o 1 °C.
Z bazénu o velikosti 8 x 4 m se za den odpaří zhruba 150 - 180 litrů vody. Tím se (pouhým odpařováním) sníží teplota vody v celém bazénu o 2 - 3 °C, které musíte zase dohřát a to stojí velké peníze. 

Jak zabránit odpařování vody?
Zakryjte mimo provozní hodiny hladinu bazénu solární bublinkovou plachtou Cornisun.

Ochlazuje se voda ve vnitřním bazénu, i když je okolní vzduch teplejší?
Ano, ale proč? Není totiž tolik důležitá teplota, ale vlhkost okolního vzduchu!
Voda se odpařuje tak dlouho, dokud se vlhkost vzduchu nad ní nenasytí na 100%. Pak se přestane odpařovat.
Jelikož se ale většinou vlhkost vzduchu okolo bazénu (aby byla příjemná pro koupající) snižuje pomocí ventilace na 50 %, voda se může stále odpařovat a tím snižuje svoji teplotu. To se děje, i když je např. vzduch nad vodou 40 °C a voda má 30 °C.

Pomůže proti ochlazování vody izolace stěn bazénu?
Moc ne. Nejvíce tepla (70 %) odchází hladinou - odparem. Proto je pro úspory při ohřevu vody nejdůležitější zakrývat přímo hladinu bazénu a to vždy, když není používán. Solární bublinková plachta Cornisun zamezí odparu vody až z 90 %.

Příklad:
Stěny termosky jsou vakuově izolované od okolního prostředí. Pokud je zavřená, vydrží voda dlouho teplá.
Jakmile termosku otevřete, sníží se vlhkost vzduchu nad vodou a ta se okamžitě začne odpařovat, chladnout a to i v termosce která má izolované stěny.
U bazénu je to stejné. Izolace stěn a podlahy bazénu je neúčinná, pokud nemáte zakrytou hladinu.

Příklady zakrytí hladiny bazénů našich klientů.

Bazén Motýlek - Praha Letňany, pro výuku plavání maminek s dětmi. Voda je ohřívána na 32°C a tak je úspora energie na ohřev, při použití bublinkové plachty, značná.

Solární plachta Cornisun na míru metráž

 


solární plachta cornisun bazén hotel Sen Senohraby

Pokrytí bazénu 9 x 19 m solární plachtou CorniSun v roce 2016 v hotelu SEN**** Senohraby.
Při položení plachty na hladinu během doby, kdy není bazén v provozu, došlo k úsporám v ohřevu vody v částce vyšší než 300 000 Kč/rok (v cenách roku 2016). Modrou plachtu jsme dodávali pouze do vnitřních prostor.


navijak na solární plachtu Cornisun

Navíjení dlouhých pruhů solární plachty šíře 2 m na velkých bazénech usnadňuje naviják. Navinutou plachtu je možno sundat z navijáku a uskladnit mimo prostor bazénu. Naviják je lehký a přenosný. Nepřekáží u bazénu a nehrozí tak úraz koupajících se osob.
Foto navijáku u bazénu hotelu Port**** Máchovo jezero, kde využívají naši plachtu. Modrou plachtu jsme dodávali pouze do vnitřních prostor.


Solární plachta Cornisun na bazénu hotel Priessnitz Jeseník

Pokrytí bazénu 7,5 m x 17 m solární plachtou CorniSun v hotelu Priessnitz - lázně Jeseník.Kromě úspor při ohřevu vody, došlo k vyřešení nedostatečného odvětrávání prostor a vysoké vlhkosti v okolí bazénu a přilehlých prostorách. Voda se během noci díky plachtě neodpařuje (snížení o 90 %) a snižuje se vlhkost vzduchu.
Modrou plachtu jsme dodávali pouze do vnitřních prostor.


Navíjení solární plachty cornisun na naviják hotel Priessnitz

Hotel Priessnitz - lázně Jeseník. Navíjení dlouhých pruhů solární plachty usnadňuje naviják. Obsluhu navijáku, natažení i svinutí plachet, zvládne jedna osoba a to i žena. Modrou plachtu jsme dodávali pouze do vnitřních prostor.


Solární plachta Cornisun role hotel priessnitz Jeseník

Navinutou plachtu Cornisun je možno i s navíjecí tyčí odnést mimo prostor bazénu. Ve vertikální poloze z ní vyteče voda a zabrání se tak případnému rozmnožení plísní. Po opětovném nasunutí plachty na hladinu bazénu, ji ve vodě obsažený chlor dezinfikuje.


solární plachta cornisun bazén hotel Priessnitz Jeseník

Uložení pruhů svinutých plachet a navijáku v hotelu Priessnitz Jeseník. Naviják je postaven vedle plachet a nezabírá tak místo u bazénu. Na zakrytí bazénu jsou použity 3 pruhy šíře 200 cm a jeden pruh šíře 150 cm.
Modrou plachtu jsme dodávali pouze do vnitřních prostor.


Máte hotel s bazénem a nechcete již platit obrovské sumy peněz za ohřev vody, chemické prostředky, ventilaci a klimatizaci okolních prostor?
Zavolejte nám na tel.: 774 376 464 a zeptejte se na možnost zakrytí Vašeho bazénu solární plachtou Cornisun.

Kde využívají naši solární plachtu na zakrytí vnitřního bazénu?
Reference můžete získat např.:

hotel Juliš**** Praha, hotel S.E.N.**** Senohraby, hotel Port**** Máchovo jezero, hotel Priessnitz Jeseník a další.

Jaké úspory můžete mít při ohřevu vnitřního bazénu?
Potvrzení o úsporách při použití plachty CorniSun v hotelu SEN Senohraby:

Potvrzení o úsporách na ohřevu bazénu hotel SEN Senohraby

Zajímají Vás možné úspory energií při ohřevu Vašeho bazénu?
Pro jejich výpočet nás kontaktujte na tel: 774 376 464 nebo e-mailem: info@cornisun.cz

O nás - proč a jak vznikla solární plachta CorniSun

Solární plachta cornisun
Jak to všechno začalo?

Pořídil jsme si bazén, 3 x 6 metrů. S vysokým zastřešením, abychom se tam mohli v létě koupat a chodit i když prší a také jsem se dočetl,
že budu mít díky němu teplý bazén, bez jakéhokoliv ohřevu a že se v pohodě budu koupat od dubna do října.
Také mi bylo doporučeno tepelné čerpadlo na ohřev vody a já jsem k tomu dokoupil modrou, neprůhlednou, silnou a těžkou, solární bublinkovou plachtu v jednom kuse.

První problém byl, že pokud se manželka s dcerami chtěly jít koupat, musely tu bublinkovou plachtu sundat z hladiny a nějak ji srolovat nebo spíš namačkat vedle bazénu. Jelikož ale byla jednodílná plachta těžká a neskladná, nechodily se koupat dřív, dokud jsem nepřišel domů a nesundal ji. Takže se plachta přestala používat a nakonec šla z domu. Máme přece zastřešení, díky kterému se ohřívá voda a udrží jí teplou! 
Jenže! Druhý problém byl, že voda dosahovala stěží 25°C, i když tepelné čerpadlo běželo až se z něj kouřilo, slunce pálilo co mohlo a pod zastřešením bylo 70°C. Stejně se holkám do tak "studené" vody nechtělo. Kdo má manželku nebo přítelkyni, ví o čem mluvím.

Ohřev a ochlazování vody v bazénu.

Zjišťoval jsem, proč se voda pořád neohřívá a přišel jsem na zajímavé věci, které mi prodejci zastřešení ani bazénu neřekli. Ona se totiž voda, pokud není zakrytá hladina bublinkovou plachtou, příšerně rychle ochlazuje a to i pod zastřešením. Ochlazuje se totiž díky odpařování, což jsem zjistil při měření teploty vody a vzduchu pod zastřešením, při přípravě patentu ohřevu vody v zastřešených bazénech, který popisuji tady. Takže zatímco tepelné čerpadlo dodávalo (za velké peníze) do vody hromadu tepla, většina ho zase díky odpařování uteklo do vzduchu.

První pokusy se zakrytím hladiny bazénu.

V USA jsem v roce 2009 našel výrobce tzv. solárních kruhů SolarSunRings. Vyzkoušel jsem je a začal dovážet a prodávat. Vypadaly jako obrovská nafukovací pizza (průměr 150 cm) a proti odparu a ochlazování vody fungovaly docela dobře. Byly průhledné, takže se voda skrz ně ohřívala a zároveň bránily odparu a ochlazování. Horší už to bylo s kvalitou, protože neustále ucházely, praskaly a byly 3 x dražší, než naše současná solární plachta Cornisun.

Dlouhá cesta vývoje solární plachty Cornisun.

Tak došlo k tomu, že jsme začali vyrábět bublinkovou plachtu podle "vlastního" receptu. Již na začátku, v roce 2012, byla vyráběna ze směsi polyethylenu a nylonu, což zaručovalo její vysokou pevnost i při relativně tenké síle 200 micronů. Pevnostně je srovnatelná s běžnou polyethylenovou plachtou o síle 400 micronů, při poloviční hmotnosti a lepší ohebnosti. Rozdíl v pevnosti je podobný, jako mezi obyčejným sklem v okně u domu a tvrzeným sklem v autě.
Byla do ní také od začátku dodávána dlouhodobá UV ochrana, přísada, která zaručuje odolnost vůči slunečnímu záření a její trvanlivost 4 - 5 let. 
Bubliny měla o průměru 25 mm a barvu jemně namodralou. Jak jsme ale zjistili, velké bubliny byly náchylnější k prasknutí, protože čím větší bublina, tím slabší byla její stěna (jako u nafukovacího balonku). A zároveň skrz namodralou plachtu přeci jenom procházelo méně slunečního záření potřebného pro ohřev vody, než přes čirou.

Tak vznikla současná solární plachta Cornisun.

Postupem času a nabýváním zkušeností, jsme dospěli k současné podobě plachty. Vyrábí se na výrobní lince u nás v ČR. Je čirá, průhledná, s bublinami o průměru 10 mm. Materiál o síle 200 micronů je směs polyethylenu a nylonu s dlouhodobou UV ochranou. Díky tomu je měkká, ohebná a zároveň pevná, bublinu mezi prsty neprasknete a slunce ji svým zářením nevysuší a ona jen tak rychle nezkřehne a nepopraská. Toť vše.

Tak probíhal od roku 2008 proces vzniku solární plachty Cornisun. Vše vzniklo díky mojí snaze ušetřit za ohřev vody v bazénu, přitom ho mít teplý a zároveň co nejúčinněji a nejlevněji zabránit jejímu odpařování. Zároveň jsem chtěl, aby manipulaci s plachtou zvládla i moje, tehdy osmiletá, dcera a já nemusel pokaždé, když se chtěla jít koupat (jsem hrozně línej člověk), chodit sundávat plachtu z hladiny a potom ji tam zase nandávat.

Proč je (podle mě) dělená plachta lepší než jednodílná?

Na našem bazénu 3 x 6 m používám 4 ks plachty o šířce 150 cm a délce 3 m, položené napříč. Malá dcera přijde, vytáhne plachtu na břeh, sroluje ji do ruličky nebo složí a položí vedle bazénu. Po koupání je zase nasune na hladinu a urovná, bez překážejícího navijáku, jednoduše a lehce.Jaroslav Málek

Máte dotaz, chcete se poradit? Zavolejte mi:
tel. 266 312 425,   mob. 774 376 464

S přáním všeho dobrého Ing. Jaroslav Málek
Majitel firmy a výrobce Solární plachty CorniSun®

Přečtěte si také: Recenze našich zákazníků >>>

CENY SOLÁRNÍ PLACHTY CORNISUN NAJDETE ZDE >>>


Jaký vybrat solární ohřev bazénu? Srovnání a recenze ohřevů bazénů.

solarni plachta modrá
Modrá nebo černá (neprůhledná) solární plachta. 

Solární plachta, černá nebo modrá, plave na hladině vody a slunce svítí do plachty. Ohřívá vzduch v bublinách a od nich se ohřívá voda, která se bublin dotýká. 
Zopakuji, která se bublin DOTÝKÁ!!! Modrá ani černá solární plachta nepropouští slunce do vody a proto se ohřívá pouze slabá vrstva vody, která je s nimi v přímém kontaktu.

solarni panel k bazénuSolární panely

Solární panely jsou většinou napojeny přímo na filtrační systém bazénu, který tlačí vodu skrz ně a ta se v nich ohřívá.Pokud ovšem zrovna svítí slunce a ohřívá panely! 
Co se ale stane, pokud slunce zakryjí mraky a ve filtračním okruhu není čidlo, které čerpadlo vypne? Solární panely fungují jako ochlazovač!!!!

 
solarni pyramida
Solární pyramida


Solární pyramida je plastová průhledná kupole, uvnitř které je srolovaná černá hadice. Při svitu slunce se vzduch uvnitř pyramidy zahřívá. Voda, která proudí skrz černé potrubí, se ohřívá, a vrací se zpět do bazénu. Jelikož ale trubky mají malý průměr, abyste ohřáli větší bazén, potřebujete několik pyramid za sebou. Zároveň je potrubí velmi krátké na to, aby se voda jeho protečením stačila dostatečně ohřát.
Stejně jako u solárních panelů platí, že se pyramida zapojuje do filtračního okruhu a pokud není v okruhu čidlo, které vypne čerpadlo ihned, jakmile zajde slunce, solární pyramida funguje jako ochlazovač!!!

Solární plachta CorniSunsolarni plachta cornisun pruhledná bublinková plachta

Největší rozdíl mezi běžnými solárními plachtami a solární plachtou CorniSun je ten, že je průhledná, transparentní. Položíte ji bublinkami dolů na hladinu bazénu a vytvoříte tak solární panel přímo z Vašeho bazénu. Slunce svítí skrz plachtu přímo do vody až na dno a ohřev je tak mnohem účinnější a rychlejší.

Proč je lepší průhledná, než černá solární plachta?

Kde bude větší teplo? V místnosti s volnými okny nebo pokud zatáhnete černé závěsy? Když zakryjete hladinu neprůhlednou solární plachtou, nepustíte slunce do vody a ta se nebude ohřívat!

Solární plachta CorniSun a její vlastnosti:

- je průhledná, čirá, ohřívá celý bazén najednou až ke dnu rychle a účinně
- horní a spodní vrstva obsahuje nylon, který zvyšuje pevnost a trvanlivost plachty
- speciální přísada proti UV záření, chrání plachtu proti křehnutí a popraskání 
více informací najdete zde>>

Jak probíhá ohřev vody s černou plachtou a s průhlednou solární plachtou CorniSun.

Plusy a mínusy solárních ohřevů bazénů.

Solární plachta bublinková neprůhledná (černá nebo modrá)
Plusy:
+ pokrývá celou hladinu a chrání tak účinně bazén před ochlazováním a pádem nečistot
+ nepotřebuje ke své funkci elektrickou energii
+ brání v odpařování chemických prostředků, potřebných k úpravě vody
Mínusy:
- pomalý ohřev vody (ohřívá se pouze slabá vrstva vody na hladině, která je v přímém kontaktu s plachtou)
- pokud je z jednoho kusu a zakrývá celou hladinu, je nebezpečná při pádu zvířat nebo dětí do bazénu, pokud se dostanou pod ní
- levnější plachty nemají UV ochranu a proto na slunci křehnou a praskají po jedné sezoně

Solární panely
Plusy:
+ účinný ohřev vody při slunečním svitu
Mínusy:
- potřebují ke své činnosti elektřinu pro pohon čerpadla
- pokud není v oběhu vody čidlo na sluneční svit, při zatažené obloze vodu zpětně ochlazují
- nutnost zakrytí hladiny vody bublinkovou plachtou, aby se zamezilo ochlazování vody

Solární pyramida
Plusy:
+ ohřev vody pouze u malých bazénů do průměru 3 m
Mínusy:
- potřebují ke své činnosti elektrickou energii pro pohon čerpadla
- pokud není v oběhu vody čidlo na sluneční svit, při zatažené obloze vodu zpětně ochlazují
- nutnost zakrytí hladiny vody bublinkovou plachtou, aby se zamezilo ochlazování vody

Solární plachta Cornisun
Plusy:

+ účinný ohřev vody při slunečním svitu
+ účinně brání odpařování vody a tím jejímu ochlazování
+ nepotřebuje dodávku elektrické energie
+ brání v odpařování chemických prostředků pro úpravu vody
+ jednoduchá manipulace, kruhy nebo pruhy jsou lehké a snadno se odstraní i instalují
+ možnost využití k ohřevu i tam, kde není přítomnost člověka po delší dobu (na chatě)
Mínusy:
- jelikož je voda v bazénu díky solární plachtě CorniSun teplejší, množí se v ní více řasy a proto je nutno věnovat více péče její čistotě
Za vodu v bazénu o teplotě 28° - 30°C zdarma po celé léto to ale stojí...

Vyhodnocení
Solární panely a solární pyramida potřebují ke své funkci nejenom slunce, ale také elektřinu. Pokud nemáte v okruhu zapojené čidlo, které čerpadlo vypne jakmile se zatáhne, ohřátá voda z bazénu se dalším oběhem zase ochlazuje. Nelze proto tento druh ohřevu doporučit tam, kde není možnost vypnutí čerpadla (např. na chatě nebo pokud jste celý den v práci).
Někdo má do okruhu zapojen časovač, který zapíná čerpadlo v určenou hodinu, aby se voda filtrovala. Časovač však bohužel nepozná, kdy slunce svítí a kdy ne.
Jak již bylo uvedeno, 70% ochlazování vody, se děje jejím odpařováním. Proto pokud chcete využívat solární panely a neohřívat vodu "pánu bohu do oken", musíte něčím zakrýt hladinu vody vždy, když se nekoupete.

Přečtěte si také:
7 mýtů o solární plachtě a solárním ohřevu bazénů >>>

Recenze solární plachty Cornisun >>>

CENY SOLÁRNÍ PLACHTY CORNISUN NAJDETE ZDE >>>


Solární plachta modrá, černá nebo průhledná? Jakou vybrat?

Opravdu je černá solární plachta ta nejlepší na ohřev bazénu?

Proč jí tedy v Arabských Emirátech používají na hladině vody, kterou chtějí udržet studenou? Potřebují, aby se jim tolik neohřívala. Proto jí zakryjí černou bublinkovou plachtou. Slunce se do vody nedostane, neohřeje ji a voda je osvěžující.

Kde bude větší teplo?

Když slunce svítí do místnosti nebo když zatáhnete černý závěs? Závěs bude rozpálený, ale vzduch v místnosti zůstane chladný. To samé se stane s Vaším bazénem, když na hladinu položíte NEPRŮHLEDNOU černou solární plachtu, voda zůstane chladná!

Proto jsme v roce 2013 vyvinuli solární plachtu CorniSun, která ohřeje Váš bazén rychle a účinně, udrží ho déle teplý a bude Vám dlouho sloužit. Jak vidíte na obrázcích, solární plachta Cornisun je průhledná, transparentní. Propouští slunce až na dno bazénu a ohřev je rychlý a účinný. Voda v bazénu dosahuje po několika slunných dnech až 30°C.

Vlastnosti solární plachty Cornisun najdete zde >>

Aby se voda v bazénu ohřála, musíte do ní pustit slunce!

 Vytvořte solární panel přímo z Vašeho bazénu!

Bazén s průhlednou solární plachtou Cornisun

Přečtěte si také: Recenze našich zákazníků >>>

Měření teploty v bazénu s plachtou Cornisun >>>

CENY SOLÁRNÍ PLACHTY CORNISUN NAJDETE ZDE >>>

Test průhledné solární plachty Cornisun při ohřevu vody v bazénu.

Solární plachta Cornisun LogoTestovali jsme ohřev vody v bazénu při použití průhledné solární plachty Cornisun. Podívejte se na výsledky měření.

V průběhu testu byla celá hladina venkovního, nezastřešeného bazénu o průměru 3,8 m, pokryta solární plachtou CorniSun, bez použití jakéhokoliv dalšího přídavného ohřevu.
(aby nedošlo ke zkreslení měření, byla teplota vody měřena vždy na dně bazénu!)

Průběh měření:

1. den: oblačno, teplota ráno 12°C, nejvyšší denní 22°C 
teplota vody ráno: 21°C 
teplota vody večer: 23,5°C

2. den: oblačno, teplota ráno 15°C, nejvyšší denní 26°C
teplota vody ráno: 23°C 
teplota vody večer: 25°C

3. den: oblačno, teplota ráno 16°C, nejvyšší denní 24°C
teplota vody ráno: 24°C 

teplota vody večer: 27°C

4. den: jasno, teplota ráno 17°C, nejvyšší denní 30°C
4 den ráno: teplota vody: 26°C
4 den večer: teplota vody: 28°C

Výsledky testu.Soárni plachta Cornisun na bazén průhledná
Pomocí průhledné solární plachty CorniSun se během 4 dnů, a to i když nebyla celou dobu jasná obloha, zvýšila teplota vody v bazénu z 21°C na 28°C, to je o 7°C!

Snížení teploty vody přes noc přitom bylo pouze 0,5 - 1°C. Bez zakrytí hladiny dochází běžně ke snížení teploty o 3 - 4 °C, z důvodu odpařování vody, což je největší odběratel tepelné energie z vody .

Použitím solární plachty CorniSun si vytvoříte solární panel přímo z Vašeho bazénu!

Máte dotaz? Podívejte se na časté dotazy a odpovědi zde >>>. nebo volejte  tel.: 774 376 464

Přečtěte si také >>> 7 mýtů o solární plachtě a ohřevu bazénů.


Odpařování vody z bazénu a snížení nákladů na ohřev.

Voda k tomu, aby se mohla odpařit, spotřebuje obrovské množství energie. Tuto energii získává z tepla, které je v ní nashromážděné a které do ní dodáváte ohřevem.

Odpařování vody, rovná se ochlazování bazénu.

Pokud se z bazénu odpaří 1 litr vody, sníží se teplota 540 litrů vody o 1 °C.
Z bazénu o velikosti 8 x 4 m se za den odpaří zhruba 150 - 180 litrů vody. Tím se (pouhým odpařováním) sníží teplota vody o 2 - 3 °C. Čím vyšší je teplota vody a nižší teplota a vlhkost vzduchu v okolí, tím je ochlazení větší.

Ochlazuje se voda ve vnitřním bazénu, i když je okolní vzduch teplejší?

Ano, ale proč? Není tolik důležitá teplota, ale vlhkost vzduchu!
Voda se odpařuje tak dlouho, dokud se vlhkost vzduchu nad ní nenasytí na 100%. Pak se přestane odpařovat.
Jelikož se ale většinou vlhkost vzduchu okolo bazénu (aby byla příjemná pro koupající) snižuje pomocí ventilace na 50 %, voda se může stále odpařovat a tím snižuje svoji teplotu. To se děje, i když je např. vzduch nad vodou 40 °C a voda má 30 °C.

Pomůže proti ochlazování vody izolace stěn bazénu?

Moc ne.
Nejvíce tepla (70 %) odchází hladinou - odparem. Proto je pro úspory při ohřevu vody nejdůležitější zakrývat přímo hladinu bazénu a to vždy, když není používán. Na to je nejúčinnější solární bublinková plachta Cornisun, která zamezí odparu vody až z 90 %

Příklad:
Stěny termosky jsou vakuově izolované od okolního prostředí. Pokud je zavřená, vydrží voda dlouho teplá.
Jakmile termosku otevřete, sníží se vlhkost vzduchu nad vodou a ta se okamžitě začne odpařovat, chladnout a to i v termosce která má izolované stěny.
U bazénu je to stejné. Izolace stěn a podlahy bazénu je neúčinná, pokud nemáte zakrytou hladinu.

Vnitřní bazén zakrytý solární plachta Cornisun

Zabraňuje zastřešení venkovních bazénů ochlazování vody?

Také moc ne.
Během noci odpařená voda zkondenzuje na stěnách zastřešení (stěny se "zapaří") a sníží se vlhkost vzduchu uvnitř. Voda se dále odpařuje a ochlazuje. Díky tomu se i pod zastřešením ochladí voda během noci o 2-3 °C. Tyto 3 °C musíte druhý den znovu dohřívat. Proto používejte na zakrytí hladiny i pod zastřešením solární bublinkovou plachtu.

Odpařování vody zastřešený bazén

Poznámka:
Teplotu vody v bazénu je nutno VŽDY měřit u dna. Voda má VŽDY nejvyšší teplotu u hladiny, nejnižší u dna.
Plovoucí teploměry tak měří nejvyšší teplotu vody na hladině a zároveň jsou ohřívané od slunce. Pak ukazují teplotu vody 30 °C, i když u dna má slabých 25 °C, někdy i méně.

Kde využívají naši solární plachtu na zakrytí vnitřního bazénu?
Reference můžete získat např.:

hotel Juliš**** Praha, hotel S.E.N.**** Senohraby, hotel Port**** Máchovo jezero, hotel Priessnitz Jeseník a další.

Jaké úspory můžete mít při ohřevu vnitřního bazénu?

Potvrzení o úsporách při použití plachty CorniSun v hotelu SEN Senohraby:

Potvrzení o úsporách na ohřevu bazénu hotel SEN Senohraby

Zajímají Vás možné úspory při ohřevu Vašeho bazénu?
Pro jejich výpočet nás kontaktujte na tel: 774 376 464 nebo e-mailem: info@cornisun.cz

Měření teploty vody v bazénu s průhlednou solární plachtou.

Ohřeje bazén lépe než černá nebo je to pouze výmysl?

Tři měsíce jsme zaznamenávali teplotu vody, vzduchu a počasí. Jak to dopadlo?

Cornisun solární plachta průhledná venkovní bazén

Použitý bazén: Samonosný bazén s nafukovacím límcem o průměru 4,57 m.
Použitý solární ohřev: NE
Použitá solární plachta: Průhledná, bublinková solární plachta CorniSun o průměru 380 cm
Použitá filtrace: Písková filtrace, spouští se 1x denně v poledne na 3 hodiny.

Solární plachtu tvoří dva půlkruhy. Je položena na hladině vody bublinkami dolů.
Bazén byl během měření normálně používán ke koupání. Po koupání byla plachta ihned vrácena na hladinu.

Teplota vody v bazénu je měřená u dna!!!

Měření ohřevu vody v bazénu se solární plachtou Cornisun

Jak je možné, že voda zůstává teplá, i když teplota vzduchu je mnohem nižší?

Pokud svítí slunce, ale venku je pouze 15°C a vy si sednete do auta, je krásně vyhřáté. Stejně jako skleník. Tak to funguje i u našeho bazénu s průhlednou solární plachtou Cornisun.

7 mýtů o solárním ohřevu bazénů a solární plachtě - jaké to jsou? >>>

Recenze našich klientů >>>

Rozměry a ceny solární plachty Cornisun >>>

Tabulka teplot vody, vzduchu v bazénu včetně počasí (viz graf nahoře), jaké bylo v jednotlivé dny.

Datum Teplota vzduch 8:00 Teplota vzduch 
15:00
Teplota vody
15:00
Počasí přes den
1.6.2015 15,0° 23,0° 24,0° oblačno
1.6.2015 15,0° 23,0° 24,0° oblačno
2.6.2015 16,0° 24,0° 25,0° oblačno
3.6.2015 21,0° 27,0° 27,0° jasno
4.6.2015 14,0° 21,0° 26,0° oblačno
5.6.2015 16,0° 25,0° 27,0° jasno
6.6.2015 19,0° 29,0° 28,0° jasno
7.6.2015 20,0° 20,0° 27,0° polojasno
8.6.2015 14,0° 16,0° 26,0° jasno
9.6.2015 10,0° 11,0° 25,0° zataženo
10.6.2015 12,0° 17,0° 24,0° zataženo
11.6.2015 15,0° 20,0° 26,0° jasno
12.6.2015 16,0° 27,0° 27,0° zataženo
13.6.2015 21,0° 27,0° 28,0° jasno
14.6.2015 19,0° 25,0° 28,0° oblačno
15.6.2015 14,0° 19,0° 26,0° zataženo
16.6.2015 11,0° 17,0° 26,0° oblačno
17.6.2015 11,0° 17,0° 27,0° polojasno
18.6.2015 12,0° 17,0° 26,0° zataženo
19.6.2015 11,0° 17,0° 25,0° zataženo
20.6.2015 11,0° 17,0° 24,0° zataženo
21.6.2015 12,0° 19,0° 25,0° oblačno
22.6.2015 11,0° 19,0° 25,0° oblačno
23.6.2015 11,0° 12,0° 25,0° polojasno
24.6.2015 11,0° 17,0° 25,0° oblačno
25.6.2015 11,0° 20,0° 25,0° polojasno
26.6.2015 16,0° 23,0° 26,0° oblačno
27.6.2015 16,0° 19,0° 25,0° zataženo
28.6.2015 14,0° 20,0° 25,0° polojasno
29.6.2015 14,0° 22,0° 25,0° oblačno
30.6.2015 16,0° 25,0° 26,0° oblačno
1.7.2015 16,0° 27,0° 27,0° polojasno
2.7.2015 18,0° 28,0° 28,0° jasno
3.7.2015 20,0° 31,0° 30,0° jasno
4.7.2015 20,0° 34,0° 31,0° jasno
5.7.2015 24,0° 34,0° 31,0° oblačno
6.7.2015 24,0° 35,0° 31,0° polojasno
7.7.2015 21,0° 32,0° 31,0° oblačno
8.7.2015 18,0° 22,0° 29,0° zataženo
9.7.2015 15,0° 17,0° 28,0° zataženo
10.7.2015 10,0° 19,0° 28,0° polojasno
11.7.2015 12,0° 23,0° 29,0° polojasno
12.7.2015 14,0° 27,0° 30,0° polojasno
13.7.2015 15,0° 20,0° 29,0° zataženo
14.7.2015 16,0° 21,0° 28,0° oblačno
15.7.2015 16,0° 22,0° 27,0° zataženo
16.7.2015 16,0° 28,0° 29,0° polojasno
17.7.2015 20,0° 28,0° 30,0° jasno
18.7.2015 23,0° 32,0° 30,0° oblačno
19.7.2015 21,0° 28,0° 30,0° zataženo
20.7.2015 18,0° 28,0° 30,0° zataženo
21.7.2015 22,0° 32,0° 32,0° oblačno
22.7.2015 22,0° 34,0° 32,0° jasno
23.7.2015 19,0° 24,0° 31,0° oblačno
24.7.2015 19,0° 25,0° 30,0° zataženo
25.7.2015 17,0° 20,0° 29,0° zataženo
26.7.2015 13,0° 21,0° 28,0° zataženo
27.7.2015 13,0° 20,0° 27,0° oblačno
28.7.2015 16,0° 22,0° 26,0° oblačno
29.7.2015 14,0° 20,0° 26,0° oblačno
30.7.2015 16,0° 20,0° 26,0° zataženo
31.7.2015 11,0° 20,0° 25,0° zataženo
1.8.2015 12,0° 25,0° 26,0° polojasno
2.8.2015 18,0° 24,0° 27,0° polojasno
3.8.2015 17,0° 28,0° 28,0° jasno
4.8.2015 20,0° 32,0° 30,0° jasno
5.8.2015 18,0° 28,0° 30,0° oblačno
6.8.2015 18,0° 33,0° 31,0° jasno
7.8.2015 18,0° 35,0° 31,0° jasno
8.8.2015 22,0° 35,0° 31,0° jasno
9.8.2015 22,0° 30,0° 31,0° oblačno
10.8.2015 19,0° 34,0° 30,0° oblačno
11.8.2015 21,0° 33,0° 30,0° oblačno
12.8.2015 21,0° 33,0° 30,0° jasno
13.8.2015 20,0° 32,0° 30,0° oblačno
14.8.2015 21,0° 35,0° 31,0° jasno
15.8.2015 19,0° 27,0° 30,0° oblačno
16.8.2015 18,0° 26,0° 28,0° zataženo
17.8.2015 17,0° 18,0° 26,0° zataženo, déšť
18.8.2015 14,0° 15,0° 24,0° zataženo, déšť
19.8.2015 14,0° 16,0° 23,0° zataženo

Stránka 1 z 2 - 14 položek celkem